Què és la Hipnosis Clínica?

Alguna vegada t’has sorprès somiant despert, o el que es coneix com; “estant en els núvols”?; Has passat hores viatjant sense adonar-te de per on circulaves?; T’has quedat extasiat observant un paisatge, escoltant música, o sentint una agradable carícia? Llavors ja coneixes l’estat de trance. La majoria de les persones hem viscut aquestes situacions en les quals estant desperts, perdem la noció del temps i del que ens envolta.

bosque

La diferència amb la hipnosis clínica és que en aquests casos el trance sorgeix espontàniament, sense possibilitat d’utilitzar-ho per a un objectiu concret i de forma controlada. La hipnosis és un estat de consciència especial, on l’atenció està focalitzada en les vivències internes. Al contrari del que passa en les pel·lícules o en els espectacles de televisió, la persona hipnotitzada sap en tot moment el que està passant, no perd el control, ni està dormida. Encara que si bé és cert que la hipnosis ens fa més oberts als suggeriments, no ens obliga a comportar-nos d’una manera que no estiguem d’acord.

Durant aquest estat un pot sentir-se “aquí” (amb el seu terapeuta) i al mateix temps en un altre lloc. Algunes persones es senten com si estiguessin adormides, uns altres plenament conscients. Cadascú ho experimenta d’acord amb la seva personalitat i pràctica.

Quan una persona es troba en aquest estat es sent tranquil·la i profundament relaxada. Permet posar-se en contacte amb un mateix, amb el que està succeint a l’interior i accedir a tots els seus coneixements i potencial inconscient. Aquesta reconnexió amb l’inconscient condueix a un procés d’aprenentatge essencial que permet implementar canvis, alliberant limitacions i bloquejos i integrant nous estats desitjats de ser. Aconseguint si així es desitja, modificar les percepcions, comportaments, sensacions i emocions.

En definitiva, ens permet treballar els problemes a nivell profund i realitzar canvis més ràpidament. És una tècnica de gran valor utilitzada per tractar problemes físics i psicològics, la seva eficàcia ha estat comprovada per centenars d’estudis científics a tot el món.

Per entendre una mica més què és la hipnosis presentem la metàfora de A. Capafons en què es compara amb veure una pel·lícula al cinema:

“El cinema és un art. Tu saps que existeix un director, actors, càmeres, un guionista, etc. I que tot és com un conte. De forma no conscient “oblides” que existeix tot un equip que ha rodat la pel·lícula, i que en la pantalla només observes l’efecte d’unes llums reflectint fotogrames. En el fons és un gran esforç, ja que has d’“oblidar” alguna cosa que és obvia. Encara que saps que tot és fals, et deixes portar pel que et proposa el director, i pots arribar a sentir emocions intenses.

En ocasions jo seré el director de la pel·lícula (les suggestions hipnòtiques) i en altres tu mateix (amb l’auto-hipnosis). Jo et proposaré que experimentis certes coses, de les quals sabràs que no són veritat (com que tornes a tenir deu anys). Però que si deixes que les coses passin (com al cinema), passaran. Aquestes reaccions poden ser de vegades molt intenses, però sempre estaran sota el teu control. De fet, què fas tu o altres persones quan no desitgeu veure certes seqüències d’una pel·lícula de terror? pots apartar la mirada, tancar els ulls, parlar amb el del costat, etc. Depèn de tu.

Si t’agrada el guió que et proposo, podràs experimentar sensacions i reaccions intenses, enriquidores, i que t’ajudaran a solucionar el problema que vols tractar. Si decideixes que la història no és del teu interès, simplement no l’escoltis, però no oblidis de dir-m’ho després.”

Quins beneficis té la Hipnosis?

La hipnosis té moltíssimes aplicacions en el camp terapèutic. És una eina extremadament útil i efectiva per a una àmplia varietat de situacions.

abordatges-terapeutics2

 

Podem utilitzar-la per potenciar el sistema immunològic i “reprogramar” la nostra actitud cap a una malaltia. Pot alleujar qualsevol tipus de dolor, així com artritis, problemes d’esquena, cefalees i fins i tot per a dolors crònics (com fibromialgia, lumbàlgia, artrosis, etc) havent-se demostrat la seva eficàcia terapèutica. Avui dia s’utilitza fins i tot com a alternativa natural a l’anestèsia en operacions quirúrgiques. La Hipnosis sol ser més eficaç per alleujar el dolor que medicaments com la codeína i la morfina. L’avantatge és que és molt més segura, perquè no té efectes secundaris que alterin la capacitat d’emetre judicis i no és addictiva, podent eradicar per complet el dolor, o “desconnectar” a la persona perquè no ho percebi.

Actualment està augmentant el seu ús en tractaments destinats al part natural, que reben el nom de HipnoParto o HypnoBirthing. El HipnoParto és una teràpia basada en la hipnosis per afrontar el part amb menys por, i que promet reduir el dolor i l’ús de analgésics a través de tècniques de relaxació e hipnosis.

Així mateix, la Hipnosis és molt efectiva per tractar l’ansietat, depressió, fòbies i obsessions. A més, pot ajudar a deixar addiccions com el tabac, ludopatía, alcohol o drogues. Sent de molta utilitat per aprimar-se i abordar les compulsions. Incrementa l’autoestima i confiança en un mateix, l’optimisme i la percepció de control. Ajudant en problemes mèdics com a recuperacions i pre-intervencions quirúrgiques.

Són molts més els usos que podem fer de la Hipnosis com per exemple: potenciar la creativitat i el rendiment; la millora de l‘autoestima, la memòria i la concentració. Tot el que ens crea un problema o una emoció negativa pot ser treballat amb hipnosis. L’objectiu terapèutic estarà en funció dels interessos i dificultats de cadascun.

Sóc hipnotizable?

Moltes persones creuen que no són hipnotizables perquè no són influenciables i no es deixen convèncer fàcilment pels altres. La sugestionabilidad, en realitat, gens té a veure amb això. Es relaciona amb la capacitat de concentració, de fet hi ha estudis en els quals s’ha trobat que correlaciona positivament amb la intel·ligència.

La majoria de les persones són hipnotizables, encara que unes tenen més capacitat que unes altres per aconseguir una major profunditat en el tràngol hipnòtic. La capacitat d’entrar en hipnosis és alguna cosa que s’aprèn i s’entrena, va millorant amb la pràctica. A nivell terapèutic, des d’un tràngol lleuger ja es pot treballar amb resultats satisfactoris.

Més informació

Per a més informació sobre què és la hipnosis, d’on ve, entendre millor la seva relació amb la PNL, veure una demostració pràctica, etc., recomano veure el següent vídeo. És una Xerrada informativa del meu gran mestre Allan Santos que realitza al seu centre; Institut Neuron.

Allan