Conectar amb les nostres emocions

inteligencia_emocional_02_x500

“Per mi és impressionant el fet que podem estar preocupats per l’aparença del nostre cos, al mateix temps que estem completament desconnectats d’ell“. Jon Kabat-Zinn

Les sensacions són part de nosaltres. Quan som capaços de prendre consciència d’elles i identificar-les, no només ens fem presents, sinó que entrem en una relació honesta amb allò que ens està passant. Una ment desconnectada del cos pot ser font de sofriment i ignorància, per molt eloqüent i lògica que aquesta sembli.

La consciència emocional és la capacitat per prendre consciència de les pròpies emocions i la dels demès, incloent-hi l’habilitat per captar el clima emocional d’un context determinat. Ser més conscient significa identificar i reconèixer de forma adequada la nostra vivència emocional. Prendre consciència suposa la nostra pròpia observació interna, saber què se sent, en quina mesura afecta, les seves causes i conseqüències.

Una vegada reconeguda l’emoció, donar-li un nom permet concretar la intensitat, durada i diverses emocions que pertanyen a la mateixa vivència. Comprendre les emocions dels altres suposa certa capacitat d’empatia per percebre i entendre-les. Empatia significa “posar-se en la pell de l’altre”. Com més oberts estem per viure les pròpies emocions, major habilitat tindrem per captar la dels demès. Desenvolupar aquesta capacitat empàtica, suposa afavorir les nostres relacions socials.

El terme llatí emoció significa “incitar”, “moure a”, “treure fora” de nosaltres mateixos. Esta relacionat amb el sentiment, el que sentim ens mou cap alguna cosa, ho manifestem externament i ho expressem cap a fora. L’emoció és sempre la reacció davant una situació interior o exterior. La qualitat de desagradable ens convida a entendre que per la seva naturalesa crea disgust, incomoditat, sensacions de rebuig o altres, i per tant és convenient donar-li una altra orientació.

La persona es fa responsable de la seva conducta en la mesura que connecta amb la pròpia emoció i valora la seva expressió adequada. Tenir consciència de les pròpies emocions permet conèixer les nostres capacitats i limitacions. Aquest coneixement condueix a la reflexió i cerca de noves respostes, dóna pistes de quines debilitats hem de potenciar, i quines fortaleses posseïm.

PRÀCTICA

aprende-controlar-emociones-saca-partido-L-kkkjz5

La invitació és a estar en contacte amb el nostre cos. Sigui el que sigui la sensació que sorgeixi, observa com apareix i com naturalment se’n va, sense tractar de trobar una explicació immediata de per què sentim això.

Totes les emocions són necessàries, les desagradables són tan vitals com les agradables, ens estan advertint que hi ha alguna cosa a cuidar allí. Si sents alguna cosa desagradable, la teva lluita contra allò no t’ajudarà a que se’n vagi més depresa, tot el contrari. Si sents alguna cosa agradable, el teu desitg a que es quedi i por a que desapareixi t’impediran gaudir-ho plenament. El punt clau és estar en el present, gaudint de les emocions agradables i acollint les desagradables per poder cuidar d’un mateix i potenciar el nostre desenvolupament personal. El primer pas per estar en pau, és ser conscient de les teves sensacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s